Zażywanie probiotyków w trakcie ciąży to dla wielu osób niemały dylemat. Każda przyszła mama chce zapewnić swojemu dziecku wszystko co najlepsze, jednak wciąż nie wszyscy mają wiedzę na temat dobroczynnego wpływu probiotyków na zdrowie matki i dziecka. Odpowiednia suplementacja korzystnie działa na zdrowie obojga, trzeba jednak dobrać właściwy preparat. A jakie konkretnie probiotyki dają korzyści?
Odporność matki i dziecka
Wiele badań wykazywało zależność pomiędzy zażywaniem probiotyków a kształtowaniem odporności już w życiu płodowym. Dziecko otrzymuje przeciwciała od matki za pośrednictwem łożyska. Niebanalne znaczenie ma tutaj układ odpornościowy matki. Zachowanie go na prawidłowym poziomie leży również w interesie dziecka. Szczególnie wspomagające działanie mają grupy probiotyczne z gatunku Lactobacillus rhamnosus GG i Lactobacillus acidophilus LA02 – poprzez zwiększanie odporności przeciwwirusowej matki i dziecka. Co bardzo ważne, suplementacja tego rodzaju preparatami jest całkowicie bezpieczna w przypadku prawidłowej ciąży, bez wad patologicznych. Jeśli natomiast występują jakiekolwiek nieprawidłowości, kwestię zażywania probiotyków należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, który po przeanalizowaniu korzyści zaproponuje suplementację odpowiednimi preparatami.
Cukrzyca ciążowa
Cukrzyca ciążowa często występuje u ciężarnych w związku ze zmianami hormonalnymi, jakie zachodzą w organizmie w okolicy 26. tygodnia ciąży. Jest to związane ze zwiększoną ilością glukozy, jaką wydziela wątroba. Bardziej narażone na tę przypadłość są kobiety z nadwagą i otyłością, dlatego też jeśli zmagamy się z tymi przypadłościami, należy zadbać w pierwszej kolejności o dietę bogatą w błonnik i zwiększenie regularności posiłków. Do codziennej diety warto włączyć probiotyki, a najlepszy w tym wypadku będzie szczep probiotyczny z gatunku Lactobacillus rhamnosus GG. Cukrzycę ciążową można wykryć u ciężarnych w trakcie badania krwi tzw. obciążenia glukozą, kiedy to wykonuje się pobranie krwi na czczo oraz w określonych odstępach czasu po wypiciu glukozy. Kontrola poziomu glukozy, szczególnie w ciąży, jest bardzo ważna dla zdrowia przyszłego dziecka. Jeśli jest zaniedbana, może doprowadzić do wystąpienia wielu poważnych powikłań. Oprócz pilnowania diety, warto rozważyć i w tym przypadku zażywanie probiotyków, gdyż pomagają one wyregulować poziom cukru we krwi i lepiej uporać się z ewentualnymi nieprawidłowościami.
Mikroflora dróg rodnych
U kobiet w ciąży, szczególnie w trzecim trymestrze, flora bakteryjna zmienia swoją postać i cechuje się ubogą ilością dobroczynnych bakterii Lactobacillus. Za wszystko odpowiedzialne jest zmieniające się pH pochwy. Tym samym zwiększa się podatność na różnego rodzaje infekcje dróg moczowo-płciowych. Nie należy lekceważyć tej sprawy, gdyż infekcje intymne u ciężarnych mogą nawet doprowadzić do przedwczesnego porodu lub zakażenia dróg płodowych. Z tego samego względu nie zaszkodzi również profilaktyka naturalnymi źródłami, takim jak przyjmowanie żurawiny lub picie z niej herbaty.
Podsumowanie
Powyższe zestawienie jest jedynie częścią przypadłości, z którymi zmagać muszą się przyszłe mamy w trakcie ciąży. Jest to szczególny – a może nawet najważniejszy – czas w życiu każdej kobiety, która zdecydowała się na posiadanie dzieci. Trzeba się do niego odpowiednio przygotować, nastawić i zrobić wszystko co możliwe, aby zwiększyć szansę na uniknięcie niektórych komplikacji. Probiotyki zdecydowanie są dobrym wyborem dla ciężarnych, ale zawsze trzeba dokładnie sprawdzić czy dany preparat jest odpowiedni dla naszego przypadku. Podstawą jest, że na opakowaniu powinien znaleźć się zapis “probiotyk odpowiedni dla ciężarnych”. Probiotykoterapię warto stosować również po porodzie oraz zawsze wtedy, kiedy dokuczają nam problemy ze strony układu pokarmowego (tutaj szczególnie przydatne są preparaty typu Mycobiotic).